3 Μαΐ 2014

To επίπεδο δραστηριότητας της μητέρας και του παιδιού συνδέονται

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας που λαμβάνουν οι μητέρες συνδέεται με το επίπεδο δραστηριότητας των παιδιών τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακριβής σχέση  στη σωματικής δραστηριότητα ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της εξαρτάται και από ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι τα μητρικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο δραστηριότητας των παιδιών τους , " αναφέρει η Kathryn Hesketh, η επικεφαλής της έρευνας, στο Reuters Health . "Αν δαπανάται περισσότερος χρόνος για κίνηση, τότε η δραστηριότητα αυξάνεται και στους δύο. "

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 554 παιδιά τεσσάρων ετών με τις μητέρες τους. Τόσο τα παιδιά όσο και οι μητέρες φορούσαν συσκευές που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους για 14 έως 15 ώρες κατά τη διάρκεια περίπου μιας εβδομάδας.

Όσον αφορά τα παιδιά, πέντε από αυτές τις ώρες δαπανήθηκαν στην καθιστή ή στην όρθια θέση. Περίπου οκτώ ώρες δαπανήθηκαν σε ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και περίπου άλλη μια ώρα δαπανήθηκε για μέτρια έως έντονη δραστηριότητα όπως το τρέξιμο .

Όσον αφορά τις μητέρες, περίπου μία ώρα δαπανήθηκε στην καθιστή ή στην όρθια θέση ακίνητοι, ενώ οι επτά υπόλοιπες ώρες δαπανήθηκαν σε ελαφριά και σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα .

Οι πιο δραστήριες μητέρες έτειναν να έχουν πιο δραστήρια παιδιά. Η ισχύς της σχέσης ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του παιδιού, το χρόνο που δαπανάται στο σχολείο, την εκπαίδευση της μητέρας και την ώρα της ημέρας και εβδομάδας, σύμφωνα με τους ερευνητές .

Η Hesketh είπε ότι η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη σχέση της σωματικής  δραστηριότητας μεταξύ μητέρας και παιδιού  μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν προγράμματα για την αύξηση της δραστηριότητας συνολικά.

Και ενώ οι μητέρες με μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν ήδη μακρύ κατάλογο των απαιτήσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμα και μικρές αυξήσεις της δραστηριότητας μπορούν να επωφελήσουν όχι μόνο τις μητέρες, αλλά και τα παιδιά τους .

Η μελλοντική έρευνα, όπως αναφέρει και η επικεφαλής της έρευνας, θα πρέπει να επικεντρωθεί για το αν η σχέση υπάρχει ακόμα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να εξετάζουν το ρόλο των πατέρων στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

Πηγή:
Reuters Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...