17 Ιαν 2014

Η αποτελεσματικότητα του Kinesio-Tape

Πλέον, όλοι όσοι έχουμε παρακολουθήσει κάποια αθλητική διοργάνωση θα έχουμε παρατηρήσει αυτές τις χρωματιστές ταινίες που ορισμένοι αθλητές έχουν τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Πρόκειται για ταινίες οι οποίες είναι ελαστικές και εφαρμόζονται για τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών και άλλων μυοσκελετικών διαταραχών και ονομάζονται Kinesio-Tape (KT).




Η τεχνική αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 70 από το χειροπράκτη Dr Kenso Kase και εκ τότε έχει προοδευτικά επεκταθεί με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας παραγωγής Κinesio-Τape καθώς και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ορθή χρήση του παγκοσμίως. Η αποτελεσματικότητά του υποστηρίζεται από διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές είναι το ΚΤ ανασηκώνει το δέρμα, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύτερο χώρο κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αιματική ροή και η κυκλοφορία της λέμφου. Αυτή η αύξηση του χώρου, λέγεται ότι οδηγεί  στη μείωση του πόνου διαμέσου της ελάττωσης της πίεσης των υποδοχέων του πόνου, καθώς και στη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας της άρθρωσης λόγω της αύξησης της διέγερσης των μηχανοϋποδοχέων.

Αποτελεσματικότητα του Kinesio-Tape 


To 2012 δημοσιεύτηκε μία συστηματική ανασκόπηση των Williams et al. σχετική με την εφαρμογή του Kinesio-Tape. Ο σκοπός ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του Κinesio-Τape στην πρόληψη και αντιμετώπιση των αθλητικών τραυματισμών. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, φάνηκε ότι, η επίδρασή του στην ανακούφιση του πόνου ήταν μηδαμινή, καθώς από τις μελέτες δε βρέθηκε κάποιο σημαντικό κλινικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ότι ίσως το ΚΤ βοηθά στη βελτίωση της δύναμης, στο εύρος τροχιάς σε συγκεκριμένες ομάδες τραυματιών και στην αισθητικότητα σε σύγκριση με άλλα ελαστικά tapes, αλλά χρειάζονται επιπλέον μελέτες για επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα. Και τέλος, όσον αφορά τη μυική δραστηριότητα, το Kinesio-tape φάνηκε ότι είχε κάποιες σημαντικές επιδράσεις αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτές οι αλλαγές ήταν ευεγερτικές ή επιζήμιες. Συμπερασματικά, το άρθρο κατέληξε ότι, υπάρχει χαμηλή επιστημονική τεκμηρίωση για να υποστηρίξει τη χρήση του Kinesio-Tape και των άλλων ελαστικών ταινιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των αθλητικών τραυματισμών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και άλλη μία συστηματική ανασκόπηση (Μοrris et al.) που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά και μελετούσε το αντίστοιχο θέμα. Ωστόσο, όσον αφορά τις θετικές επιδράσεις στην αντίληψη του αθλητή, αυτές δεν μπορούν να υποτιμηθούν ακόμα και αν αυτές σχετίζονται με μία placebo επίδραση της εφαρμογής του Kinesio-Tape.


Χάρις Τσαρμπού & Νίκος Λιβέρης
Φυσικοθεραπευτές
Πηγές:


Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries: a meta-analysis of the evidence for its effectiveness. Williams S, Whatman C, Hume PA, Sheerin K. Sports Med. 2012 Feb 1;42(2):153-64.doi: 10.2165/11594960-000000000-00000.
The clinical effects of Kinesio® Tex taping: A systematic review. Morris D, Jones D, Ryan H, Ryan CG. Physiother Theory Pract. 2013 May;29(4):259-70.doi: 10.3109/09593985.2012.731675. Epub 2012 Oct 22.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...