29 Μαρ 2014

Ασκήσεις κινητικού ελέγχου για τη θεραπεία της οσφυαλγίας

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SPINE αναφέρει την ανωτερότητα των ασκήσεων κινητικού ελέγχου (ΑΚΕ)  σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές μεθόδους στη μείωση του πόνου και της ανικανότητας σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία και επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στην οσφύ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασκήσεις κινητικού ελέγχου παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη γενική άσκηση όσον αφορά την μείωση της ανικανότητας σε όλες τις χρονικές περιόδους (βραχυ- μέσο- μακροπρόθεσμα), και όσον αφορά τη μείωση του πόνου, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Συγκρινόμενες με το manual therapy, οι ασκήσεις κινητικού ελέγχου υπερείχαν στη μείωση της ανικανότητας σε όλες τις χρονικές περιόδους αλλά όχι στον πόνο. Επιπλέον, οι ΑΚΕ ήταν ανώτερες της ελάχιστης παρέμβασης για όλες τις χρονικές περιόδους και στις δύο παραμέτρους (πόνος & ανικανότητα).

Τα αποτελέσματα, τα οποία αθροίζονται από τη μελέτη 16 ερευνών, αποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις κινητικού ελέγχου είναι ανώτερες από αρκετές άλλες θεραπευτικές μεθόδους, χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί ποιες υποκατηγορίες ασθενών ανταποκρίνονται καλύτερα στις ασκήσεις αυτές.
 





Για περισσότερες πληροφορίες:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...