28 Μαρ 2014

Ρήξη ΠΧΣ: Ιδανική επιστροφή στις δραστηριότητες και μείωση του κινδύνου επανατραυματισμού

Η ρήξη του προσθίου χιαστού μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός για δραστήρια άτομα και αθλητές. Μετά την κάκωση κάποιοι ασθενείς είναι ικανοί να επανέλθουν επιτυχώς με την εφαρμογή ενός καλού προγράμματος αποκατάστασης, ωστόσο, αν υπάρχει αίσθηση αστάθειας στο γόνατο, τότε το χειρουργείο είναι απαραίτητο. Μετά το χειρουργείο η επάνοδος στις προτραυματικές δραστηριότητες με ασφάλεια αποτελεί πρόκληση. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JOSPT παρέχονται κάποια στοιχεία που βοηθούν στην ασφαλέστερη επιστροφή μετά τον τραυματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, αν και κάποιοι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να αλλαχθούν, άλλοι μπορούν να βελτιωθούν μέσω εξειδικευμένων ασκήσεων. Ένας παράγοντας που πρέπει να διορθωθεί πριν την επιστροφή στις δραστηριότητες είναι ο μειωμένος έλεγχος του ισχίου και του γόνατος σε δραστηριότητες όπως άλματα, προσγείωση και αλλαγή κατεύθυνσης. Μάλιστα ο κακός αυτός κινητικός έλεγχος είναι συνήθως και η αιτία που οδήγησε στον πρώτο τραυματισμό. Τέλος προτείνεται ότι εξειδικευμένες ασκήσεις ισορροπίας, σταθερότητας καθώς και ασκήσεις κορμού, πρέπει να αποτελούν βασικό κομμάτι στο μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Επίσης εξειδικευμένες λειτουργικές ασκήσεις δεξιοτήτων, ισορροπίας και δύναμης είναι απαραίτητες πριν ληφθεί η απόφαση για επιστροφή στις δραστηριότητες. 


Figure

Παραδείγματα προτεινόμενων ασκήσεων





Πηγή:

Anterior Cruciate Ligament Surgery: Optimize Return to Activity and Minimize Risk of a Second Injury
Published: Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 2013, Volume: 43 Issue: 11 Pages: 793-793 doi:10.2519/jospt.2013.0506
Read More: http://www.jospt.org/doi/full/10.2519/jospt.2013.0506#.UzSFqM5pf-A





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...