16 Δεκ 2013

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση


Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Ουσιαστικά το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η συμπίεση του μέσου νεύρου κατά την διέλευση του από τον καρπιαίο σωλήνα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων στο χέρι και στα δάκτυλα που αυτό νευρώνει, δηλ. τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο.

Ο καρπιαίος σωλήνας αποτελείται από τα οστά του καρπού ραχιαία και από των εγκάρσιο σύνδεσμο παλαμιαία και εκτός από το μέσο νεύρο από την περιοχή διέρχονται επίσης οι τένοντες όλων των δακτύλων του επιπολής και του εν τω βάθει κερκιδικού καμπτήρα, ο μακρός καμπτήρας του αντίχειρα, καθώς και η μέση αρτηρία.  




Αιτίες:

Πολλές φορές η αιτία μπορεί να βρίσκεται στην καθημερινότητα. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που σχετίζονται με λεπτές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού όπως ο χειρισμός ενός μουσικού οργάνου, ή πολύωρη πληκτρολόγηση κ.α ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με ανύπαρκτα διαλείμματα ή με λανθασμένη εμβιομηχανική των κινήσεων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον καρπιαίο σωλήνα.

Πιο συγκεκριμένα αιτίες αποτελούν: ερεθισμός, φλεγμονή και διόγκωση των τενόντων του καρπού, οίδημα στην άρθρωση του καρπού από τραυματισμό, κάταγμα, αρθρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδα, υπερτροφία του αρθρικού υμένα και κατακράτηση υγρών προ εμμηνοπαυσιακή ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι κάποιοι από τους λογούς που φέρνουν σε κίνδυνο των ήδη περιορισμένο χώρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

 

Συμπτώματα

-Αυξημένος πόνος στο χέρι κατά την επαναλαμβανόμενη χρήση του
-Μούδιασμα/υπαισθησία στην περιοχή αισθητικής νεύρωσης του νεύρου
-Πόνο κατά τις νυχτερινές ώρες και ξύπνημα
-Αδεξιότητα και αδυναμία του χεριού
-Ατροφία των μυών
-Πρωινή αδυναμία

Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση 

 

Συντηρητική προσέγγιση- Φυσικοθεραπεία

Αρχικά η παρέμβαση κατευθύνεται στην ανακούφιση τον συμπτωμάτων. Η εφαρμογή νάρθηκα λειτουργικού ή σταθερού, εφαρμογή φυσικών μέσων αλλά και η ανάπαυση από την εργασία και την ερεθιστική δραστηριότητα μπορούν να δώσουν κάποια αποτελέσματα σε αυτή τη φάση. 

Από εκεί και πέρα μέσω της σωστής αξιολόγησης και της εμβιομηχανικής ανάλυσης των πιθανών λανθασμένων κινήσεων του καρπού ή του άνω άκρου, μπορούν να δοθούν εργονομικές συμβουλές κατά την καθημερινή δραστηριότητα.

Επίσης τεχνικές κινητοποίησης των οστών του καρπού και κινητοποίηση του νευρικού ιστού είναι κάποιες τεχνικές που φαίνεται ότι μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία

Σε σοβαρές καταστάσεις με έντονα συμπτώματα και σημαντικό λειτουργικό περιορισμό συνιστάται η χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα. Η επακόλουθη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση περιλαμβάνει: 

-Ασκήσεις κινητοποίησης των αρθρώσεων με περιορισμένη κινητικότητα

-Ασκήσεις ενδυνάμωσης των αδύναμων μυών, με προοδευτική ένταξη λειτουργικών ασκήσεων που περιλαμβάνουν εκτός από τον καρπό και ολόκληρο το άνω άκρο

-Εργονομικές προσαρμογές στον τόπο εργασίας και στις καθημερινές δραστηριότητες



 -Παράδειγμα σωστής και λανθασμένης χρήσης του πληκτρολογίου


Σχετικά άρθρα:


Πώς κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή;
  


        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...