16 Νοε 2013

Μυϊκός πόνος και σπασμός: Ο ξηρός βελονισμός μπορεί να μειώσει το μυοπεριτονιακό πόνο που σχετίζεται με την ύπαρξη trigger point στους μύες

Τα trigger points είναι ευερέσθιτα, σκληρά "γρομπαλάκια" μέσα σε ένα μυ τα οποία μπορεί να προκαλούν πόνο σε μια ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Όταν αγγίζεται ένα trigger point, αυτό πονάει και μπορεί επίσης να προκαλεί πόνο σε κοντινές περιοχές. Όταν ένα άτομο έχει μυικό πόνο και trigger points, μερικές φορές αυτή η κατάσταση καλείται σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου. Κοινές περιοχές για αυτά τα προβλήματα είναι το χέρι και ο αυχένας. Ο ξηρός βελονισμός μπορεί να απευλευθερώσει τις σκληρές δεσμίδες που σχετίζονται με trigger points και να οδηγήσει στη μείωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργικότητας. Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Σεπτέμβρη του 2013 στο JOSPT, μία ομάδα ερευνητών ανέλυσαν τα αποτελέσματα από τις καλύτερες κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να καθορίσουν εάν ο ξηρός βελονισμός βοηθάει στη μείωση του πόνου στον αυχένα και στο χέρι.




Νέα δεδομένα

Mετά την ανασκόπηση πολλών πηγών πληροφοριών και την αξιολόγηση συγχρόνως της ποιότητας και των αποτελεσμάτων των σχετικών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ξηρός βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός για την ανακούφιση του πόνου. Σε αυτές τις μελέτες παρατηρείται ότι συμβαίνει μία απότομη σύσπαση όταν η βελόνα διεισδύει στο trigger point, και αυτή η απότομη σύσπαση μπορεί να είναι το σημάδι ότι η θεραπεία είναι χρήσιμη. Επιπλέον, οι συγγραφείς βρήκαν ότι τα αποτελέσματα του ξηρού βελονισμού ποικίλλουν σε όλες τις μελέτες και ότι περισσότερη έρευνα απαιτείται για να διαπιστωθεί εάν ο ξηρός βελονισμός είναι καλύτερος για αυτή την κατάσταση σε σχέση με άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Πρακτική Συμβουλή

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, ή τα trigger points, μπορεί να ευθύνονται για πόνο και δυσλειτουργίες. Ο ξηρός βελονισμός είναι μία εξειδικευμένη θεραπεία για τα trigger points η οποία παρέχεται από κάποιους φυσικοθεραπευτές. Είναι μία πιθανή θεραπευτική επιλογή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από άλλες τεχνικές που περιλαμβάνουν ασκήσεις, για τη διαχείριση του μυοπεριτονιακού πόνου. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να εξετάσει διαμέσου μιας σχολαστικής αξιολόγησης ένα είστε καλός υποψήφιος για αυτή τη θεραπεία ως μέρος ενός προγράμματος σχεδιασμένου για τη μείωση του πόνου και της βελτίωσης της λειτουργικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο φυσικοθεραπευτή σας.







Πηγές:

Effectiveness of Dry Needling for Upper-Quarter Myofascial Pain: A Systematic Review and Meta-analysis,J Orthop Sports Phys Ther 2013;43(9):620–634. Epub 11 June 2013. doi:10.2519/jospt.2013.4668.

This Perspectives article was written by a team of JOSPT's editorial board and staff, with Deydre S. Teyhen, PT, PhD, Editor, and Jeanne Robertson, Illustrator






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...