19 Νοε 2013

Ο πόνος στον αχίλλειο τένοντα σχετίζεται με μειωμένο νευρομυϊκό έλεγχο των γλουτιαίων μυών


Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έχουν εστιάσει τον ενδιαφέρον τους σε αυτό που καλείται κινητική αλυσίδα. Η κινητική αλυσίδα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα του σώματος, και όλα αυτά συνεργάζονται προκειμένου να παράγουν τις κινήσεις που επιθυμούμε. Επομένως, καθώς το σώμα λειτουργεί σα σύνολο, η εμφάνιση δυσλειτουργίας ενός τμήματος αυτής της αλυσίδας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των άλλων τμημάτων (πχ. δυσλειτουργία του ώμου να επηρεάσει τον αυχένα κ.ο.κ)


Ήδη είναι ευρέως γνωστό από έρευνες ότι ο φτωχός έλεγχος των γλουτιαίων μυών σχετίζεται με τον επιγονατιδομηριαίο πόνο. Σε μία πρόσφατη έρευνα, αποκαλύπτεται επιπλέον η σύνδεση του φτωχού νευρομυικού ελέγχου των γλουτιαίων μυών και με τον πόνο στον αχίλλειο τένοντα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκαν οι μεταβλητές που αφορούν (i) την έναρξη της σύσπασης, (ii) τη διάρκεια της σύσπασης και (iii) το σταμάτημα της σύσπασης των γλουτιαίων μυών σε 14  άντρες δρομείς οι οποίοι είχαν πόνο στον αχίλλειο τένοντα και σε 19 άντρες υγιείς. Όλοι τους είχαν παρόμοια σωματομετρικά χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθώς έτρεχαν, κατά την επαφή της πτέρνας στο έδαφος, η ομάδα που παρουσίαζε πόνο στον αχίλλειο τένοντα, καθυστερούσε να ενεργοποιήσει τους γλουτιαίους μύες και επίσης η διάρκεια της σύσπασης διαρκούσε λιγότερο σε σύγκριση με την υγιή ομάδα.

Αυτό πιθανόν να είναι σημαντικό, καθώς ο μειωμένος έλεγχος στους γλουτιαίους μύες μπορεί να προκαλέσει ροπές που να προκαλούν έσω στροφή  και προσαγωγή του ισχίου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πρηνισμό της ποδοκνημικής, το οποίο θεωρείται ότι συμβάλει στα προβλήματα του αχίλλειου τένοντα.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν κατάφεραν να αποσαφηνίσουν αν ο μειωμένος νευρομυϊκός έλεγχος των μυών του ισχίου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αχίλλειο τένοντα ή το αντίστροφο. Παρόλα αυτά, προτείνουν να συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις για τη βελτίωση του νευρομυικού ελέγχου των γλουτιαίων μυών στα προγράμματα αντιμετώπισης της τενοντοπάθειας αχιλλείου.

Σχετικά άρθρα:

Μα το γόνατό μου πονάει.. Γιατί να κάνω ασκήσεις και για το ισχίο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...