13 Ιουν 2016

Εργασία και μυοσκελετικές παθήσεις. Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Πολλές φορές αισθανόμαστε πιασμένοι ή νιώθουμε μικροενοχλήσεις που δεν κατανοούμε πλήρως από τι έχουν προκληθεί και μάλιστα άλλες φορές αυτές οι ενοχλήσεις γίνονται πιο έντονες και εμμένουν για καιρό.
Η εργασία, οποιοδήποτε τύπου, είτε είναι γραφείου είτε χειρονακτική, είτε περιλαμβάνει την μεταφορά ελαφριών φορτίων, είτε πιο βαριών, κρύβει πολλούς κινδύνους που αρχικά μπορεί να φαίνονται μικροί και ανούσιοι αλλά αν σκεφτούμε ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτούς καθημερινά για αρκετές ώρες, τότε αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογα με τον τύπο της εργασίας που πραγματοποιούμε διαφορετικοί παράγοντες κίνδυνου επιδρούν στο σώμα μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιων αντίστοιχων μυοσκελετικών, και όχι μόνο, διαταραχών.

Ενδεικτικά τέτοιοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση μυοσκελετικών διαταραχών αποτελούν:
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Παρατεταμένη καθιστική εργασία
  • Μεγάλες εφαρμογές δύναμης
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις
  • Λάθη κατά την άρση βάρους
  • Κακή ευθυγράμμιση του σώματος κατά την εκτέλεση της εργασίας
  • Βάρος εργαλείου εργασίας και λαβή εργαλείου
  • Ρυθμός εργασίας
  • Συνήθειες του ατόμου (κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, κ.α)
  • Σωματομετρικά χαρακτηριστικά του ατόμου (Ηλικία, ύψος, βάρος, κ.α)
  • Ψυχολογική πίεση στην εργασία κ.α
Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε στην εκφύλιση του σώματος μας.

Μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία

Ο όρος μυοσκελετικές παθήσεις περιλαμβάνει προβλήματα υγείας των στοιχείων που συνεισφέρουν στην κίνηση, όπως, των μυών, των τενόντων, του οστών, των χόνδρων, του αγγειακού συστήματος, των συνδέσμων και των νεύρων.

Αποκατάσταση τέτοιων παθήσεων

Η αποκατάσταση τέτοιων παθήσεων περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την επαναφορά της δύναμης και του νευρομυϊκού συντονισμού με ασκήσεις και φυσικά μέσα με σκοπό την ανάκτηση της λειτουργικότητας της πάσχουσας περιοχής. Επιπλέον γίνεται εκμάθηση σωστής εργονομίας και λειτουργίας του σώματος για τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανατραυματισμού.

Πρόληψη μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία

Όπως είδαμε οι παράγοντες χωρίζονται γενικά σε αυτούς που έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του ατόμου και σε αυτούς που σχετίζονται με την εργασία. Έτσι λοιπόν, για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών πρέπει αρχικά, αφενός να βελτιώσουμε τους παράγοντες που σχετίζονται με τον εργαζόμενο και αφετέρου να γίνει η εργασία μας εργονομικά σωστή αλλά και ψυχοκοινωνικά ανεκτή.
Η τακτική άσκηση για την ενδυνάμωση και την ευλυγισία του σώματος, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους, δημιουργεί έναν δυνατό οργανισμό ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις καταπονήσεις. Από την άλλη, η εφαρμογή σωστών εργονομικών τακτικών παίζουν σημαντικό ρόλο. Η διατήρηση γενικά μιας ευθύγραμμης στάσης κατά την εργασία, τα συχνά διαλείμματα ιδιαίτερα αν η εργασία είναι μονότονη, έχει πολλές επαναλήψεις, ή παρατεταμένη στατική θέση, καθώς και η σωστή ανύψωση φορτίων είναι μερικά από τα βασικά πράγματα που είναι απαραίτητο να προσεχθούν. Επίσης, η έλλειψη πίεσης στον εργασιακό χώρο και καλή συνεργασία με τους συναδέλφους είναι απαραίτητη.
Δυστυχώς, παρ’ όλη την εξέλιξη της επιστήμης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ασφαλή και ταυτόχρονα παραγωγική εργασία, οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως, διαρκώς επιδεινούμενο ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το άγχος και η έλλειψη άσκησης καθώς επίσης και οι συνθήκες εργασίας που χαρακτηρίζονται στην πλειονότητά τους από εντατικοποίηση, ευέλικτο ωράριο, υπερωρίες αλλά και μέτρα όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης συμβάλλουν στην όξυνση και διαιώνιση του φαινομένου εάν δεν πάρουμε μέτρα.
Η λύση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου βρίσκεται στο χέρι του κάθε ανθρώπου. Για να επιτευχθεί η πρόληψη και για να έχουμε δραστική μείωση των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία είναι καθοριστικής σημασίας η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων μαζί με τους επαγγελματίες υγείας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αλλά και για δημιουργία δωρεάν χώρων μαζικού αθλητισμού και ψυχαγωγίας που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής μας.

Χάρις Τσαρμπού & Νίκος Λιβέρης
Φυσικοθεραπευτές
physiotsarbou.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...