7 Απρ 2016

Τι είναι η οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία σαν όρος περιγράφει μια επώδυνη κατάσταση στην περιοχή της οσφύος, δηλαδή πιο απλά, πόνο στη περιοχή της μέσης. Μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κακής στάσης και μεταφορά ανεπιθύμητων φορτίων στην περιοχή τις μέσης, είτε μετά από μια απότομη, βίαια κίνηση ή μεταφορά υπερβολικού φορτίου. Ωστόσο, σαν όρος είναι πολύ γενικός και σε καμιά περίπτωση δεν προσεγγίζει το αίτιο, τον λόγο δηλαδή που προκαλούνται τα συμπτώματα.


Η περιοχή της οσφύος αποτελείται από διάφορες δομές όπως:

 1. Τα οστά και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης
 2. Τους μεσοσπονδύλιους δίσκους
 3. Τα νεύρα
 4. Τους συνδέσμους
 5. Το μυϊκό σύστημα


Οποιαδήποτε παθολογία στις παραπάνω δομές, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της οσφύος και επακόλουθη δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές επηρεάζονται περισσότερες από μια δομές.

Η θεραπευτική παρέμβαση στην οσφυαλγία διαφέρει αρκετά, πολλές φορές, ανάλογα με την ή τις δομές που έχουν επηρεαστεί. Άρα ο προσδιορισμός των δομών που πάσχουν και των αιτιών που οδήγησαν στην παθολογία είναι το σημαντικότερο βήμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης, που θα οδηγήσει στην θεραπεία. Αυτό επιτυγχάνεται με την λεπτομερή αξιολόγηση του ασθενή από τον θεραπευτή, από την πρώτη κιόλας θεραπεία.Από εκεί και πέρα, η θεραπεία έχει κάποιες γενικές κατευθύνσεις, όπως:
 •  Διόρθωση της στάσης του σώματος
 • Ενδυνάμωση πιθανών αδύναμων μυών ή διάταση βραχυμένων μυϊκών ομάδων
 • Ενίσχυση του κινητικού ελέγχου. Δηλαδή, επίτευξη τις καλύτερης δυνατής συνεργασίας του μυϊκού συστήματος της σπονδυλικής στήλης, ώστε να απορροφούνται τα φορτία και να στηρίζεται αποτελεσματικά η σπονδυλική στήλη.
 •  Αναλγησία, με τα κατάλληλα φυσικά μέσα που διαθέτει ο φυσικοθεραπευτής.
 •  Εργονομικές οδηγίες στον ασθενή ώστε να διατηρηθούν τα αποτελέσματα της αποκατάστασης
Τα μέσα που έχει στην διάθεση του ο Φυσικοθεραπευτής είναι:
 • Τα φυσικά μέσα, όπως, θερμότητα, ηλεκτρισμός, υπέρηχος κ.α που στοχεύουν στην αναλγησία
 • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης
 • Εξειδικευμένη άσκηση, ώστε να επιτευχθεί ενδυνάμωση και καλός κινητικός έλεγχος συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων αλλά και συνολικά όλου του σώματος
 • Συμβουλές για την σωστή στάση και την επιθυμητή πραγματοποίηση δραστηριοτήτων. 


Χάρις Τσαρμπού - Νίκος Λιβέρης 
Φυσικοθεραπευτές
 physiotsarbou.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...