Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό»
Η
πλήρης ανυπαρξία ενός οργανωμένου πλαισίου από πλευράς πολιτείας για
τον σχολικό αθλητισμό αποτελεί μια σημαντική αιτία που ευθύνεται για μια
σειρά από προβλήματα που προκαλούνται στις παιδικές ηλικίες και τα
τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται. Αυτά έχουν να κάνουν με την έλλειψη
σωματικής άσκησης και τις συνέπειές της, όπως η συνεχώς αυξανόμενη
παιδική παχυσαρκία, η εμφάνιση παθήσεων των λεγόμενων μεγάλων ηλικιών σε
ολοένα μικρότερες, όπως το ζάχαρο, η χοληστερόλη, τα καρδιαγγειακά
νοσήματα, αλλά ακόμα και οι ψυχολογικές παθήσεις.
Ωστόσο,
θα πρέπει να σημειωθεί ότι κίνδυνοι δεν προκύπτουν μόνο από την
ανυπαρξία της σωματικής άσκησης αλλά και από το γεγονός ότι όταν αυτή
πραγματοποιείται, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες.Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παντελής απουσία του ιατρικού προαθλητικού ελέγχου. Ενας τομέας ιδιαίτερα σημαντικός στον οποίο θα έπρεπε να υποβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και κυρίως μαθητές και αθλητές για τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά όχι μόνο γι' αυτές. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετά περιστατικά όπου νέα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στο σχολείο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, τα οποία ανάγονται σε παθολογικά αίτια. Και όμως, γι' αυτόν τον σημαντικό τομέα ποτέ δεν δόθηκε κάποιο κονδύλι από πλευράς κράτους ενώ οι γενικότερες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί και στον τομέα της Υγείας, και έχουν οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, προκαλούν πρόσθετα προβλήματα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Ρ» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό», μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, αν και οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές εντούτοις αυτήν τη στιγμή είτε δεν πραγματοποιούνται καθόλου είτε δεν γίνονται κανονικά ή σε μια άλλη περίπτωση οι γονείς πληρώνουν αδρά προκειμένου να κάνουν έστω και τα απαραίτητα. Οπως τονίζει, η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινά από τον οδοντιατρικό έλεγχο, τον έλεγχο της καρδιάς, της όρασης, της ακοής, της σπονδυλικής στήλης κ.λπ., ενώ ειδικά η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί πιο συχνή εξέταση, ανά διετία ή τριετία, ανάλογα με την ένταση του αθλήματος και ο έλεγχος θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι επιφανειακός.
Για όλα αυτά, αντί να παρέχονται δωρεάν από ένα οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών, με Κέντρα Υγείας και Υπηρεσίες Σχολικής Υγιεινής, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων και των οικογενειών τους πληρώνει αδρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα παιδί που θα πάει στην Α' Δημοτικού οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν 80 ευρώ για καρδιολόγο και οφθαλμίατρο, ποσό ίσως και μεγαλύτερο απ' τον ετήσιο σχολικό εξοπλισμό για ένα πρωτάκι. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν έχουν κάνει ποτέ τους συγκεκριμένους ελέγχους. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά όπου δεκάδες νέοι (ή ακόμα και ενήλικοι) χρειάζονται χαρτί γιατρού προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου (συμμετοχή σε σωματείο, κολυμβητήριο, γυμναστήριο) και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό γιατί ή θα πρέπει να περιμένει ίσως και μήνες το ραντεβού σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί ή να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο, φυσικά με το αντίστοιχο κόστος.
«Το θέμα θα πρέπει να γίνει υπόθεση των συλλόγων γονέων, των αθλητικών σωματείων, των καθηγητών, των δασκάλων, όλου του λαϊκού κινήματος προκειμένου να απαιτήσουν αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με Κέντρα Υγείας και Υπηρεσίες Σχολικής Υγιεινής, που θα παρέχουν δωρεάν όχι μόνο τον προαθλητικό έλεγχο αλλά και όλες τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», επισημαίνει ο Ηλ. Σιώρας.
Πηγή:
Ριζοσπάστης4/12/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου