15 Φεβ 2014

Η καθιστική ζωή είναι παράγοντας κινδύνου για την καρδιακή ανεπάρκεια

Προσθέτοντας σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών που αποδεικνύουν ότι το παρατεταμένο κάθισμα κάνει κακό στην υγεία σας, μια νέα ερευνητική μελέτη (Kaiser Permanente California Men’s Health Study) έχει συνδέσει την καθιστική συμπεριφορά με την καρδιακή ανεπάρκεια στους άνδρες, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές που εξέτασαν το ιστορικό υγείας περισσότερων από 82.000 ανδρών, 45 ετών και άνω, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν υψηλά επίπεδα καθιστικής ζωής και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι είχαν υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και ότι η καθιστική του ζωή ήταν σε χαμηλά επίπεδα.


Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που είχαν υψηλό επίπεδο καθιστικής ζωής αλλά γυμνάζονταν πιο συχνά ήταν ακόμη σε αυξημένο κίνδυνο, ένα αποτέλεσμα που έχει απήχηση σε άλλες έρευνες σχετικές με το θέμα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι άνδρες που είχαν υψηλό επίπεδο καθιστικής ζωής αλλά ασκούνταν περισσότερο, οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια ήταν 1,2 φορές περισσότερες σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν σε παρόμοιο επίπεδο αλλά ο χρόνος καθίσματος ήταν σημαντικά μικρότερος.

"Τα αποτελέσματά μας έρχονται να ενισχύσουν την άποψη ότι η καθιστική ζωή είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία, ανεξάρτητα από την τακτική σωματική άσκηση , " οι συγγραφείς κατέληξαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε online αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Circulation .

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό με ποιο τρόπο η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, αν και υπάρχουν θεωρίες που ισχυρίζονται ότι η αχρησία των μυών μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλο προφίλ των λιπιδίων στο αίμα μέσω της καταστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, η οποία, μεταξύ άλλων λειτουργιών, μπορεί να μετατρέψει την «κακή» χοληστερόλη σε καλή.

Για την εκτίμηση των επιπέδων καθιστικής ζωής, στη μελέτη, οι άντρες απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το τι έκαναν έξω από το περιβάλλον εργασίας - πόσο χρόνο κατανάλωναν στην τηλεόραση τον υπολογιστή ή την ανάγνωση. Το επίπεδο δραστηριότητάς τους στην εργασία δεν αξιολογήθηκε .

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια κατά την έναρξη της μελέτης.

Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα the health plan, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Deborah Rohm Young είπε ότι ο διαχωρισμός από τους ανθρώπους που είχαν καρδιακή νόσο από το δείγμα τους δεν είχε επίδραση στον σχετικό κίνδυνο λόγω καθιστικής συμπεριφοράς και έλλειψη σωματικής άσκησης .

"Δεν έχει καμία σημασία αν έχετε μια καρδιακή νόσο ή όχι, ο αντίκτυπος της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας είναι ο ίδιος», είπε.

«Το μήνυμα είναι, όταν μπορείτε να περπατήσετε αντί να στέκεστε όρθιοι, τότε περπατήστε" λέει η Young. " Όταν μπορείτε να σταθείτε όρθιος αντί να καθίσετε, σταθείτε όρθιος. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...