28 Μαΐ 2019

Σύνδρομο καταπόνησης της έσω επιφάνειας της κνήμης (περιοστίτιδα): Θεραπεία

   

Το σύνδρομο καταπόνησης της κνήμης (ΣΚΚ), ή κοινώς κάποιοι μπορεί να το αναφέρουν ως περιοστίτιδα, είναι ένας τραυματισμός υπερχρήσης, κατά τον οποίο εκδηλώνεται πόνος, συνήθως διάχυτος, στην έσω επιφάνεια του κάτω άκρου της κνήμης. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές (πχ. δρομείς) και φαίνεται ότι σχετίζεται με χαρακτηριστικά όπως η υψηλή μάζα σώματος και ο υπερπρηνισμός της ποδοκνημικής.



Μιας και έχουν αναφερθεί πολλές παρεμβάσεις αντιμετώπισης στη βιβλιογραφία, σε μία συστηματική ανασκόπηση γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της καλύτερης θεραπευτικής παρέμβασης για το σύνδρομο καταπόνησης της κνήμης. Στη συγκεκριμένη συστηματική ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν όσες μελέτες αφορούσαν τη θεραπεία του συνδρόμου και στις οποίες αξιολογούνταν οι επιδράσεις στο πόνο, στο χρόνο ανάρρωσης αλλά και στη γενικότερη αντιλαμβανόμενη επίδραση. Από τις 11 μελέτες που τελικά επιλέχθηκαν, φάνηκε ότι αποτελεσματικές παρεμβάσεις για το σύνδρομο καταπόνησης μπορεί να αποτελούν η ιοντοφόρεση, η φωνοφόρεση, η παγομάλαξη, η θεραπεία με υπέρηχο, το periosteal pecking (μορφή θεραπείας με ξηρή βελόνα) και η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο σε σύγκριση με ασθενείς που δεν ακολουθούν καμία θεραπεία. Η θεραπεία με laser χαμηλής ισχύος, οι διατάσεις, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι κάλτσες συμπίεσης, οι νάρθηκες και η θεραπεία με ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν έχουν αποδειχτεί ως αποτελεσματικά μέσα στη θεραπεία του συνδρόμου καταπόνησης της κνήμης. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής ποιότητας των ερευνών θεωρήθηκε παρακινδυνευμένο να προταθεί μία συγκεκριμένη θεραπεία. Παρόλα αυτά, προτείνουν ότι, επί της παρούσης, τις καλύτερες υποσχέσεις φαίνεται να εμφανίζει ο κρουστικός υπέρηχος.

Όπως και να έχει, δε θα πρέπει να παραλείπεται ότι κάθε μυοσκελετικός τραυματισμός έχει και τις αιτίες του. Για παράδειγμα εάν ο αθλητής παρουσιάζει υπερπρηνισμό στην ποδοκνημική, δηλαδή η έσω πλευρά του ποδιού κλίνει πολύ προς τα μέσα διάφορες περιοχές στον άκρο πόδα όπως αχίλλειος τένοντας, η πελματιαία απονεύρωση, η κνήμη και το γόνατο καταπονούνται περισσότερο και μπορεί να οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε τραυματισμούς και σύνδρομα καταπόνησης όπως της κνήμης. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από τη κλασική φυσικοθεραπευτική παρέμβαση για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, μία ολιστική παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων για την ευθυγράμμιση του άκρου πόδα.



Γι'αυτό το λόγο, ίσως μια προσέγγιση που να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αιτιών, να αποτελεί και το κλειδί τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία.



Πηγή:
Winters, M., Eskes, M., Weir, A., Moen, M.H., Backx,F.J. & Bakker, E.W. 2013. Treatment of Medial Tibial Stress Syndrome: A Systematic Review. Sports Med. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...