8 Μαΐ 2017

Ο ρόλος της Αναπνευστικής Αποκατάστασης στη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

H Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) περιγράφει ένα σύνολο πνευμονικών ασθενειών η οποία κάνει δύσκολη την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες, και συχνά οφείλεται στο κάπνισμα. Αυτή η δυσκολία, μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια ή αίσθημα κόπωσης. 

Η ΧΑΠ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο με χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα ή ένα συνδυασμό αυτών. Είναι διαφορετική κατάσταση από το άσθμα, αλλά μπορεί να είναι δύσκολος ο διαχωρισμός μεταξύ ΧΑΠ και χρόνιου άσθματος. 


Ο ρόλος της Αναπνευστικής αποκατάστασης

H αναπνευστική αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Η αναπνευστική αποκατάσταση εκπαιδεύει τα άτομα με ΧΑΠ πώς να αναπνέουν ευκολότερα και να ζουν καλύτερα με τη νόσο. Τα προγράμματα αποκατάστασης σας μαθαίνουν τεχνικές ώστε κάθε αναπνοή σας να είναι αποδοτικότερη και  πιο ωφέλιμη. Επίσης σας εκπαιδεύουν πως να ασκείστε, και σας δίνουν την ευκαιρία να εξασκηθείτε με μία ομάδα ατόμων. Η αναπνευστική αποκατάσταση καλύπτει τομείς όπως η διατροφή, πως να διαχειρίζεστε τη νόσο σας και πως να διατηρείτε την ενέργειά σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Μία μεγάλη ερευνητική μελέτη στην αναπνευστική αποκατάσταση, βρήκε ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων με τους εξής τρόπους:

  • μειώνοντας τη δύσπνοια
  • μειώνοντας την κόπωση
  • βελτιώνοντας τη διάθεση
  • βελτιώνοντας την αίσθηση ότι ελέγχουν τη νόσο 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα φυσικοθεραπευτή εξειδικευμένο στην καρδιοαναπνευστική φυσικοθεραπεία.

Νίκος Λιβέρης & Χάρις Τσαρμπού
Φυσικοθεραπευτές


Πηγές:

Lacasse Y, Goldstein R, Lasserson TJ, Martin S. Pulmonary rehabilitation for chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 4. Art. No.: CD003793. DOI: 10.1002/14651858.CD003793.pub2.

Canadian Lung Association

American Thoracic Society



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...