13 Αυγ 2013

Πρόσθιος πόνος στο γόνατο (Eπιγονατιδομηριαίο σύνδρομο): Τι φταίει? Πως θεραπεύεται?

     Οι ερευνητές συμφωνούν ότι μία ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση των ατόμων με πρόσθιο πόνο στο γόνατο είναι απαραίτητη, επειδή ο πόνος μπορεί να έχει πολλές αιτίες- από αλλαγμένες κινήσεις στο ισχίο, το γόνατο και στο πόδι μέχρι μειωμένη δύναμη στους μύες του μηρού και του ισχίου.
     Για να εντοπιστεί η αιτία, θα πρέπει να εξεταστεί αρχικά πως κινείται όλο το κάτω άκρο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως στο τρέξιμο ή στο ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, καθώς επίσης και η δύναμη του τετρακεφάλου που είναι ο μυς που τεντώνει το γόνατο. Το πόδι και η ποδοκνημική θα πρέπει και αυτά να εξεταστούν έτσι ώστε να καθοριστεί εάν η υπερβολική κίνηση στο πόδι, ή η περιορισμένη κίνηση στην ποδοκνημική, ή η ανώμαλη φθορά στα παπούτσια επιβαρύνουν τον πόνο στο γόνατο. Οι αδύναμοι μυς του ισχίου μπορούν επίσης  να στρέφουν το μηρό εσωτερικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση κάτω από την επιγονατίδα. Μία πλήρης αξιολόγηση του κορμού και των ποδιών από τον φυσικοθεραπευτή προτείνεται προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η αιτία του πόνου στο γόνατο και να αναπτυχθεί ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα θεραπείας.

Θεραπεία

     Πολλές αποδεδειγμένες θεραπείες για να αντιμετωπιστεί ο πόνος στο γόνατο είναι διαθέσιμες. Εάν είναι επηρεασμένη η τροχοδρόμηση της επιγονατίδας, το taping ή ένας νάρθηκας ίσως προσωρινά μειώσουν τον πόνο. Η ενδυνάμωση του τετρακεφάλου και των μυών του ισχίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φορτίων και της πίεσης στην επιγονατίδα. Προπόνηση για τη βελτίωση του τρόπου τρεξίματος και κίνησης μπορούν επίσης να μειώσουν τον πόνο. Τέλος, ορθωτικά μέσα ή αλλαγή στον τύπο του παπουτσιού μπορούν να ενισχύσουν στη μείωση της πίεσης κάτω από την επιγονατίδα. Μετά από μια λεπτομερή αξιολόγηση, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα θεραπείας στα μέτρα σας. Για περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία του επιγονατιδομηριαίου πόνου, επικοινωνήστε με το φυσικοθεραπευτή σας.  

Πρόσθιος πόνος στο γόνατο= Πόνος κάτω από την επιγονατίδα= Επιγονατιδομηριαίος πόνος


Πηγή: Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy “JOSPT”

Σχετικό άρθρο:

Μα το γόνατό μου πονάει..Γιατί να κάνω ασκήσεις και για το ισχίο? 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...